search
menu
person
[ Оновлені теми · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум - HOTLVIV - Forum » Дозвілля » Автомобілі - Авто / Мото » "Незамерзайка" труїть водіїв (!) Статтz
"Незамерзайка" труїть водіїв (!) Статтz
Admin (UA) Дата: Середа, 03.02.2010, 18:10 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 85

"Незамерзайка" труїть водіїв (!)
Різке зниження температури, далеко за нульову позначку, стали моментом істини для продавців склоомиваючої рідини. Зараз торговців сумнівною "незамерзайкою" практично неможливо знайти на узбіччях і заправках не лише столиці. З чого ж роблять замерзаючу "незамерзайку"? І яка небезпека криється в бачку склоочисника?

З приходом справжніх морозів продавці "незамерзайки" всі, як один, зникли з узбіч доріг. Товар-то треба показувати лицем, а він на вулиці перетворюється на лід, зовсім не виправдовуючи назви.

Склоомиваюча рідина повинна добре чистити і не замерзати при низьких температурах. Низькі - це мінус 25-30 градусів. Але навіть якщо на етикетці значаться саме такі цифри, далеко не факт, що "незамерзайка" якісна. А може бути й зовсім навпаки.

"Мінус 10, мінус 5 градусів і відразу видно - густіє, замерзає, вкривається льодом", - розповідає водій.

І добре б просто з морозом не справлялася. Ця рідина часто має яскраве забарвлення - справжній коктейль, і, як кажуть фахівці дослідних лабораторій, досить часто є отруйною. До складу виготовленої кустарним способом "незамерзайкі", як правило, додають метанол. Його пари навіть у малих кількостях небезпечні для здоров'я.

"Виникає нудота, запаморочення, ефект сірого туману перед очима, часткова або при сильному отруєнні повна втрата зору, але радує, що після одужання зір вертається", - описує симптоми отруєння Сергій Трусов лікар швидкої допомоги.

Метанол у складі "незамерзайки" іноді просто ховають, вказуючи на етикетці його синоніми: деревний спирт, карбінол. Але часто на пляшці з рідиною не друкують взагалі ніяких даних про її склад.

Шлях отруйних парів в легені водія і пасажирів простий: стікаючи по склу, метанол при русі автомобіля проходить через піч, а потім потрапляє в салон.

"Незамерзайка" на основі метанолу заборонена в більшості країн світу, в тому числі і в Україні. Шахраї везуть її до Києва і в усі великі міста не дрібними партіями, а цілими фурами. Виробництво обходиться в рази дешевше, а продаж приносить надприбутки. Водії про шкоду метанолу начебто і знають, але користуються тим, що є.

"Але використання такої «зарази» може відбитися і на зорі, і на здоров'ї в цілому. Коли я їду за кермом, і ця" незамерзайка "потрапляє на скло, потім в піч, то може бути все що завгодно. А якщо ця «зараза» замерзає на склі, то може і аварія статися", - побоюється один з водіїв.

Міністерства охорони здоров'я України радить автолюбителям вимагати у продавців всю документацію на їхній товар. А з узбіч, виявляється, сумнівну "незамерзайку", зганяє не тільки мороз. Але, і відповідні служби, які стежать за правами на продаж такого товару.

Якісна незамерзаюча рідина різко пахне. Здавалося б, парадокс, але це незмінний атрибут ізопропілового спирту, з сумішей якого і роблять легальні склоочисні рідини. За запахом нагадує ацетон, але легко маскується ароматичними аромати. Метанол, у свою чергу, має солодкуватий аромат, а іноді зовсім без запаху, що часто сприймається покупцями підробки, як "знак якості" - раз запах не б'є в ніс, водій логічно думає, що рідина хороша. Поки що це єдиний поза лабораторний спосіб перевірки товару. Тільки відбувається такий "тест", як правило, вже на трасі.

Будьте обережні!

Прикріплення: 3179103.jpg (9.4 Kb) · 5210578.jpg (10.3 Kb)
 
Форум - HOTLVIV - Forum » Дозвілля » Автомобілі - Авто / Мото » "Незамерзайка" труїть водіїв (!) Статтz
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:



Copyright HOTLVIV  © 2024
 
HOTLVIV - Безкоштовно - ігри, фильми, музика, спілкування, чат, форуми і тд...
Всі права на матеріали, які розміщені на сайті охороняються відповідно до законодавства України, в тому числі, і авторським правом. При будь-якому використанні матеріалів сайту, посилання (hyperlink) на www.hotlviv.at.ua обов'язкове !