search
menu
person
[ Оновлені теми · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум - HOTLVIV - Forum » Довідка Львова » Вулиці Львова - історія... » Львів - вулиця Галицька
Львів - вулиця Галицька
Alex-Kuchma (UA) Дата: П`ятниця, 29.01.2010, 22:47 | Повідомлення # 1
Майор
Група: Перевірені
Повідомлень: 93

У документах згадується 1382 р., але вулиця існувала вже років за 20-25 до цієї дати. Назва походить від м.Галича, бо вулиця перетворювалась в дорогу, котра вела до нього, коли ще не було системи укріплень, що почала споруджуватися приблизно наприкінці 60-х років XIV ст. Уже в 1382 р. існувала Галицька брама — до неї і виводила вулиця. Брама була подвійною — зовнішня і внутрішня. Обидві частини з'єднувалися кам'яним мостом. Іззовні через рів був перекинутий звідний міст. На початку XV ст. над брамою почали будувати вежу Кравців (закінчена в 1431 р.). Пожежа 1527 р. повністю знищила браму з усім озброєнням, але вже через кілька років вона була відновлена.
На початку XVIII ст. Галицька брама становила складну фортифікаційну систему, до складу якої входили кілька веж і збудований наприкінці XV ст. барбакан (кругла оборонна споруда, діаметр якої перевищує висоту, ставилася перед входом до фортеці). Від брами до монастиря бернардинців тяглася навкісна куртина. До неї було прибудоване приміщення для допитів і тортур; тут же мешкав міський кат з родиною і помічниками.
Брама стояла на перехресті сучасних вулиць Галицької і Братів Рогатинців. Розібрана у 1784 р.
Залишків середньовічної забудови на вулиці майже не збереглося. На самому ЇЇ початку стоїть каплиця Боїмів, розповідь про яку буде далі. На вулицю виходить її глуха стіна, прикрашена портретами Георгія (по-угорськи Дьйордя) Воїма, фундатора каплиці, та його дружини Ядвіги.
На наріжнику будинку, який стоїть на розі Галицької і Староєврейської, на рівні другого поверху — постать лева з однією головою і двома тулубами — пам'ятка XVII ст.
Будинок № 4. Споруджений у 1780 р. за проектом А.Косинського.
Будинок № 6. У листопаді 1879 - березні 1880 р. тут мешкав І.Франко, винаймаючи разом зі студентами юридичного факультету університету за 6 гульденів куток у власниці квартири.
Будинок № 7. Збудований у 1785 р. для члена Ставропігії і радника І.Бачинського за проектом А.Косинського.
Будинок № 9. Сучасного вигляду набув 1786 р. Тут мешкав у 1640-1653 рр. український художник І.Корунка, а з 1774 р. — архітектор К.Фесінґер.
Будинок № 15. Спочатку — кам'яниця Оброцьких. У теперішньому вигляді збудований 1789р.
Будинок № 19. Як і сусідній будинок №21, збудований на початку XX ст. на тому місці, де до 1784 р. стояли укріплення Галицької брами.
У першій чверті XX ст. в будинку розміщалася аптека "Під золотим орлом". Є вона тут і зараз (тільки без старої назви). Над дверима аптеки в середині 90-х років XX ст. встановили барельєф із зображенням богині здоров'я Гігієї.
Будинок №21. Місце, де стоїть будинок, до 1784 р. займали укріплення Галицької брами. Після її знесення ділянку забудували. Будинок, який стояв тут до початку XX ст., належав родині Штроменґерів, а пізніше — Баллабанів. Баллабанам же належав і сусідній, № 23. У цьому, останньому, був магазин горілчаних виробів, який торгував, зокрема, "баллабанівською старою житньою". Як і № 21, був знесений у 1908р.
Теперішній будинок № 21 — бічний фасад великого будинку (вул. Балова, № 7-9), збудованого у 1909-1913 рр. для фінансових установ за проектом О.Сосновського і А.Захаревича. Але місця вистачило і для магазинів, які традиційно були тут. Ще недавно на першому поверсі містився славнозвісний магазин іграшок "Лис Микита". А на останньому з 1999 р. знаходиться Державне спеціалізоване видавництво "Світ".
 
Форум - HOTLVIV - Forum » Довідка Львова » Вулиці Львова - історія... » Львів - вулиця Галицька
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:



Copyright HOTLVIV  © 2024
 
HOTLVIV - Безкоштовно - ігри, фильми, музика, спілкування, чат, форуми і тд...
Всі права на матеріали, які розміщені на сайті охороняються відповідно до законодавства України, в тому числі, і авторським правом. При будь-якому використанні матеріалів сайту, посилання (hyperlink) на www.hotlviv.at.ua обов'язкове !